Gi kjæledyret ditt riktig mat

Er du en av mange som ikke klarer å motstå et par blanke valpeøyne? Når kjæledyret kommer tassende for å få smake på maten du spiser, er det alt annet enn lett å si nei. I mange tilfeller er det greit å la kjæledyret få smake på maten din, men det kan også være direkte giftig for dyret. Avisen VG har tidligere skrevet om at menneskemat kan være livsfarlig for kjæledyr, noe som inkluderer en rekke matvarer. Vi skal nå se nærmere på hva som er rett og galt å mate kjæledyret med.

Hund – dette kan Fido spise

Hunder nedstammer fra ulver, og det er ingen hemmelighet at det skjuler seg rovdyr bak de spisse hjørnetennene. Selv en søt liten mops eller chihuahua kan være blodtørstig – vel, i hvert fall til en viss grad. Poenget er at hunder bør fôres på en diett som består av rikelig med animalske proteiner. Mye av hundematen du får kjøpt i butikken inneholder alt hunden trenger av næringsstoffer, og er derfor et greit hovedfôr for hund. Noen velger å lage hjemmelaget hundemat til hunden sin, noe som gir bedre kontroll og oversikt over ingredienser. Både kjøtt, ris og poteter er supre ingredienser. Du kan også tilsette litt grønnsaker, som for eksempel selleri. Husk at tørrfôr ofte er det beste å gi til hunden, da dette gir den bedre munnhygiene i form av mindre tannsten. Ting du absolutt ikke skal gi til hunden din inkluderer sjokolade, løk og nøtter.

Katter da?

Katter er kjent for å elske både hvit, kokt fisk og kyllingfilet. Dette er også ingredienser i de fleste kattemat-produkter du kjøper i butikken. Visste du imidlertid at katter også kan spise matvarer som agurk, brokkoli, kokt egg, banan, ris, brød og spinat? Dersom du lager kattemat selv, kan du tilsette disse ingrediensene med god samvittighet. Unngå matvarer som xylitol, druer, sjokolade, rå egg eller søtningsstoffer.