Tenk på dette før du skaffer deg kjæledyr

Vurderer du å skaffe deg hund, eller et hvilket som helst annet kjæledyr? Da bør du tenke deg om to ganger. Det å eie et kjæledyr innebærer mye mer enn bare kos og søte bilder på sosiale medier. Dyret skal også ivaretas – døgnet rundt, året rundt. Føler du at du allerede har lite tid til overs i hverdagen, er det med andre ord ikke optimalt å skaffe hund, kanin, undulat eller marsvin. Vi skal nå se nærmere på hva kjæledyr krever av deg, både tidsmessig og økonomisk.

Dyret ditt trenger deg

De fleste kjæledyr trenger at eieren gir dem mat, vann, oppmerksomhet og nødvendig stell. Noen dyr er nokså selvstendige, som katter, men selv de trenger eieren sin. En hund er for eksempel et flokkdyr, og vil trives best om du er sammen med den mesteparten av døgnet. Hvis du vet at du kommer til å reise på lange sommerferier, er det kanskje ikke så optimalt å skaffe seg hund. Hvert år er det mange som dumper kjæledyret før ferien, noe som er både unødvendig og dumt. Har du ikke råd til å betale for hundepass eller kennel, bør du ikke skaffe deg hund.

Det økonomiske aspektet

Det er mange som glemmer at dyr blir syke, og at de fleste kjæledyr før eller siden må til dyrelegen. En hund skal for eksempel ha vaksiner, ormekur, tannstell og lignende, og du må regne med et par turer til dyrelegen årlig. Og som vi alle vet, så er det ikke akkurat billig å besøke veterinæren. Hvis du vet at du ikke har råd til å betale dyrelegeregningen fra egen lomme, bør du i det minste skaffe deg en gunstig dyreforsikring. Da vil forsikringen kunne dekke en god andel av kostnadene, med visse unntak. Mange hundeeiere velger å forsikre dyret sitt, spesielt dersom det er en dyr rasehund.