Hundeoppdrett og avl på hund

For enkelte av oss er ikke hunden bare en bestevenn og turkamerat, men også et yrke eller en inntektskilde. For seriøse hundeoppdrettere går mye av tiden med på å matche de rette genene, slik at avkommet er mest mulig i tråd med rasestandarder og krav fra NKK. Avl på hund skal foregå etter visse retningslinjer, noe som forhindrer høy grad av innavl eller medfødte sykdommer. Valpene skal være hos mor i minst åtte uker, og i denne perioden må oppdretter sørge for tilstrekkelig stell og sosialisering av hundene.

Helsesjekk

Alle valper bør vaksineres, chippes og få ormekur. Mange av vaksinene tas før ny eier overtar hunden, slik at den firbeinte er klar for å møte verden. Det er også vanlig at oppdretter tar med valpene til veterinær for en grundig helsesjekk, slik at den nye eieren kan være mest mulig sikker på at hunden som kjøpes er frisk og uten sykdommer.

Salg av valper

Når valpene er store nok, er de klar for sine nye hjem. De fleste seriøse oppdrettere selger ikke hundene sine til hvem som helst, og vil gjerne møte de nye eierne og snakke om hundehold på forhånd. Oppdrettere er selvfølgelig også interessert i å tjene penger, og rasehunder koster gjerne mangfoldige tusen kroner. Dette gjelder spesielt for rasehunder fra prisvinnende foreldre som har deltatt på utstillinger i Norge eller resten av verden. Kjøper du hund fra privatpersoner som har fått valper, er som regel dette mye billigere. Du får imidlertid ikke den samme graden av trygghet som du får når du kjøper hund gjennom en godkjent oppdretter.

Sosialisering

Både før og etter at valpene forlater oppdretter, er det viktig at de sosialiseres. De bør bli vant med barn, biler, sykler, andre hunder og lignende, slik at du unngår å få en skeptisk hund som bjeffer og er engstelig.